Hoe ontstaat een beschadiging aan de meniscus?
In het kniegewricht zitten twee kraakbeenschijfjes, de menisci: één aan de buitenkant (laterale meniscus) en één aan de binnenkant (mediale meniscus). De menisci voorkomen dat tijdens het lopen puntkrachten optreden waarbij het kraakbeen overbelast en zelfs beschadigd kan raken. Meniscusproblemen in het kniegewricht komen veel voor. De binnen- en buitenmeniscus, die tussen de uiteinden van de gewrichtsoppervlakken zitten en daar zorgen voor een soepele beweging in het gewricht, kunnen beschadigd raken. Beschadiging kan op elke leeftijd voorkomen. Bij jonge mensen is de meniscus tamelijk stevig en elastisch. Scheuren zijn meestal het gevolg van een heftige draaibeweging van de knie. Vaak gebeurt dit bij sportactiviteiten of tijdens een ongeval. De meniscus wordt zwakker naarmate de leeftijd vordert. Bij oudere mensen kunnen scheuren in de meniscus al ontstaan door een klein ongeluk, zoals het uitstappen uit een auto of bijvoorbeeld tijdens het hurken.
Diagnose en onderzoek meniscus
De meest voorkomende klacht bij het scheuren van de meniscus is pijn aan de zijkant van de knie ter hoogte van de gewrichtsspleet. Bij bepaalde scheuren kunnen ook slotklachten ontstaan: een fragment van de meniscus zit dan klem in het gewricht. Hierdoor zal de knie niet normaal kunnen bewegen of niet volledig kunnen strekken (‘op slot zitten'). Om vast te stellen dat er sprake is van schade aan de meniscus kunnen er diverse onderzoeken worden uitgevoerd. De orthopedisch chirurg verricht lichamelijk onderzoek en maakt eventueel gebruik van een MRI of röntgenfoto.
Beschadiging voorste kruisband
De voorste kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een ongeluk. Dit wordt vaak ervaren als een knappend gevoel dat optreedt bij het verdraaien van de knie of het door de knie gaan. Er is dan sprake van een voorste kruisbandruptuur. Indien u met deze klachten de huisarts bezoekt wordt u vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut. Wanneer de klachten onvoldoende afnemen kan een operatie waarbij de orthopedisch chirurg de voorste kruisband van uw knie vervangt uitkomst bieden. Na vervanging van de voorste kruisband voelt het gewricht stabieler aan.
Diagnose en onderzoek van de voorste kruisband
Om vast te kunnen stellen dat er sprake is van beschadiging van de voorste kruisband voert de orthopedisch chirurg lichamelijk onderzoek uit met behulp van röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan of een kijkoperatie van de knie. Er kunnen verschillende knieklachten optreden als gevolg van een voorste kruisbandletsel. Zo kan er sprake zijn van een gezwollen knie, pijn en/of instabiliteitklachten (het gevoel dat het onderbeen naar voren beweegt ten opzichte van het bovenbeen).
Deskundige hulp van Therapiecentrum Veenstade?