Heupartrose

Hoe ontstaat heupartrose?

Artrose, oftewel gewrichtsslijtage, ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er aangemaakt wordt door het lichaam. Bij het ouder worden verslechtert het kraakbeen en vermindert de gewrichtsvloeistof. Het onderliggende bot kan zelfs gedeeltelijk bloot komen te liggen en pijnlijk over elkaar heen schuren. Het bewegen van het heupgewricht wordt steeds pijnlijker, waardoor de patiënt geleidelijk mank gaat lopen en bukken lastig wordt. Ook kunnen de kapsel en spieren zich na verloop van tijd verkorten, waardoor het been naar buiten draait en er een scheefstand van het bekken ontstaat. Het lijkt er dan op dat een been korter wordt. Fietsen blijft vaak wel mogelijk, doordat de heup hierbij een beperkte beweging maakt.

Oorzaken van artrose van het heupgewricht zijn onder andere:

  • Overgewicht;
  • Lichte ontstekingsreactie van het lichaam;
  • Beschadigd gewricht (bijvoorbeeld door sportletsel);
  • Slechte stand, bijvoorbeeld door een eerdere breuk;
  • Langdurige onderbelasting van het kraakbeenoppervlak waardoor te weinig kraakbeen wordt aangemaakt.

Aan de hand van een röntgenfoto kan de arts een diagnose stellen en de mate van slijtage nagegaan. Aanvullend onderzoek, zoals een CT-scan, is meestal niet nodig.

Herstel van heupartrose

Artrose is helaas nauwelijks te genezen. Geneesmiddelen kunnen gebruikt worden bij pijnbestrijding. Daarnaast is het zeer belangrijk dat het aangedane gewricht in beweging blijft zonder drukbelasting op het aangedane gewricht. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn vaak uitermate geschikt. Overgewicht vergroot de belasting op het gewricht, en daarom kan ook gewichtsverlies verlichting geven. Ook wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een operatie, waarbij een heupprothese wordt geplaatst die de heupkom en –kop vervangt.

Speciale fysiotherapie met oefenprogramma’s richten zich op pijnverlichting, functiebehoud van het gewricht en, als het tot een operatie komt, op revalidatie.

Deskundige hulp van Therapiecentrum Veenstade?