Enkelblessure

Hoe ontstaat letsel aan enkelbanden en –pezen?

Het meest voorkomende enkelletsel is de verscheuring van de enkelbanden, geheel of gedeeltelijk; dit wordt ook wel verstuiking of verzwikking genoemd. Meestal verstuikt de buitenenkel, omdat hier de banden wat slapper zijn. Afhankelijk van de ernst van het letsel kunnen één of meerdere banden gescheurd zijn. In het geval van gescheurde enkelbanden mag u uw enkel niet belasten. De enkel kan blauw worden, zwelt snel op en voelt pijnlijk aan. Hoort u een knisperend geluid of staat de enkel in een vreemde stand, dan is er meer aan de hand.

Herstel van enkelblessures

We delen de enkelverstuiking in drie graden in, oplopend naar ernst:

  • Graad 1: een lichte oprekking en een kleine scheuring van hooguit één gewrichtsband. Deskundige hulp is niet echt nodig.
  • Graad 2: Twee banden zijn zo ingescheurd dat er teveel speling in het gewricht ontstaat. Deskundige hulp is aanbevolen.
  • Graad 3: De schade is zo groot dat het enkelgewricht volledig instabiel is, alle drie de banden zijn af- of ingescheurd. Deskundige hulp is echt nodig.

Als eerste hulp kunt u de enkel direct koelen met ijs (dek de huid wel af met een doekje om bevriezing te voorkomen) of koud stromend water gedurende 15 minuten. Hierna kan er een stevige zwachtel aangelegd worden om zwelling te voorkomen. De enkel moet hoog worden gelegd en twee dagen niet belast worden. Daarna moeten er oefeningen gedaan worden om de enkel weer op kracht te krijgen. De laatste jaren wordt tapeverband veel gebruikt zowel bij behandeling als preventief. Tapen bestaat uit het zodanig aanleggen van diverse stroken tape, dat de functie van de enkelband overgenomen wordt zodat deze rust krijgt. Vanwege de zwelling die kort na de verstuiking optreedt, wordt een tapeverband pas vanaf de tweede dag aangelegd. Bij preventief gebruik worden de stroken zo gelegd dat de enkelbanden extra steun krijgen. Een gemakkelijkere en goedkopere manier om de enkel te ondersteunen, is met een goede brace.

Voorkomen van een enkelblessure

  • Goede, steunende schoenen verkleinen de kans dat u uw enkel verzwikt;
  • Zorg voor een goede conditie door 1 à 2 keer per week te gaan fietsen en/of hardlopen;
  • Begin altijd met een warming-up en eindig altijd met een cooling-down;
  • Het is wetenschappelijk bewezen dat het dragen van tape of een brace de kans op herhaling vermindert. Anders dan vaak gedacht krijg je hier geen slappe spieren van.
  • De beste manier om herhaling te voorkomen is volledig herstel door middel van een revalidatietraining of aangepaste training.

Deskundige hulp van Therapiecentrum Veenstade?