Carpaal-tunnelsyndroom

Hoe ontstaat een carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw (nervus medianus) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal aan het begin van de handpalm, gevormd door de handwortelbeentjes en een peesblad tussen pink- en duimmuis. Hierin liggen de buigpezen van de vingers en een gevoelige zenuw. Beknelling veroorzaakt een tintelend en pijnlijk gevoel in duim en vingers, een verdoofd gevoel in de vingertoppen en krachtverlies van de vingers. De pijn kan uitstralen tot in de schouder. Soms komt het carpaal tunnel syndroom aan beide handen voor.

De beknelling van de zenuw in de nauwe carpale tunnel wordt doorgaans veroorzaakt door zwelling van de bekleding van de pezen. De mogelijke oorzaken en risicofactoren:

  • Hormonaal: tijdens zwangerschap, overgang, traagwerkende schilderklier, overproductie van groeihormonen
  • Reuma
  • Forse handarbeid
  • Diabeted Melitus (suikerziekte)
  • Inwendig letsel zoals een breuk

Herstel van carpaal tunnel syndroom

Rust is de belangrijkste factor bij herstel. Geringe klachten gaan vaak vanzelf over. Eventueel kan er een spalk aangemeten worden waarmee de pols rust krijgt. Een injectie met Cortison en een plaatselijk verdovend middel biedt tijdelijke pijnverlichting. In ongeveer 20% van de gevallen is een operatie noodzakelijk. De hand- en polsfysiotherapeut is gespecialiseerd in behandelmethoden om de pijn te verlichten, beweeglijkheid te optimaliseren en na een operatie het herstel te bespoedigen.

Deskundige hulp van Therapiecentrum Veenstade?